Gräsallergi

Gräsallergi

Gräsallergi en typ av pollenallergi

Gräsallergi är en typ av pollenallergi och symptomen är i stort sett likadana som vid pollen. Pollen från gräs är framför allt förekommande under sommaren, mellan säsongen för lövträdspollen och gråbopollen.

Gräsallergi symptom

Symtom för gräspollen är:

 • Rinnande näsa
 • Nästäppa och nysningar
 • Klåda i näsan
 • Irriterande ögon

Symptom för pollenallergi och gräsallergi kan ibland misstas för en vanlig hösnuva. För att ta reda på om det verkligen är allergisk bör du göra ett allergitest hemifrån eller på en vårdcentral. Därefter är det lättare att skapa lösningar för att lindra besvären och eventuellt medicinera.

Gräsallergi test

Det finns flera sätt att testa om du har en pollenallergi eller gräsallergi. Pricktest eller blodprov är de vanligaste metoderna för att se om din kropp producerar allergiantikroppar.

Gräsallergi barn

Barn kan ha det lite extra svårt med gräsallergi eftersom gräspollen är vanligt förekommande under sommaren när barnen vill vara ute och leka. Barn med gräsallergi kan uppleva trötthet och orkar kanske inte leka lika mycket som andra. Även skolarbetet kan påverkas. Som tur är finns det bra läkemedel på apoteket som kan lindra och i vissa fall helt ta bort symptomen.

Gräsallergi medicin

Det finns många bra receptfria mediciner mot pollen allergi på apoteket. När det gäller medicinering spelar det ingen större roll vilken pollentyp du är extra känslig mot. Medicinen lindrar de allergiska reaktionerna, vilket är ungefär desamma oavsett pollentyp.

Gräsallergi behandling

Målet med behandling mot pollenallergi och gräsallergi är att bli helt symptomfri. Pollen är till skillnad från pälsdjursallergi och kvalsterallergi svårt att helt undvika och kan påverka vardagen. Apoteket har receptfria läkemedel mot de vanligaste symptomen och är för de allra flesta tillräckligt. Är det så att dina besvär inte försvinner bör du uppsöka läkare för att se om det finns andra åtgärder.

Allergiexperten

Ställ gärna frågor om allergier, intoleranser, korsallergier, magbesvär såsom IBS eller annat du undrar över.

  0 kommentarer

  Skicka en kommentar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  arton + 13 =