Laktosintolerans

Laktosintolerans
Laktosintolerans innebär att kroppen har problem att fånga upp och bryta ned laktos (mjölksocker).  Det enzym som normalt finns i tunntarmen saknas, vilket kan ge problem med magen i form av gasbildning, smärta och diarré. Laktosintolerans brukar delas upp i tre delar:

 • Primär laktosintolerans
 • Medfödd laktosintolerans
 • Tillfällig laktosintolerans

Primär laktosintolerans är den absolut vanligaste och utvecklas normalt runt tonåren. Personer med primär intolerans föds normalt med laktas-enzymet i tunntarmen, men det försvinner av någon anledning med åren och innebär att du får besvär med laktosprodukter.

Medfödd laktosintolerans är precis vad det låter som. Laktas saknas i tunntarmen från födseln. Bröstmjölksersättning utan laktos gör att barnet slipper besvär. Medfödd intolerans är extremt ovanligt.

Tillfällig laktosintolerans kan uppstå efter någon form av tarmsjukdom som försämrat tarmens slemhinna. Det kan tillfälligt leda till att laktas inte kan produceras.

Laktosintolerans symptom

Personer med laktosintolerans som får i sig laktos får symptom som alla infinner sig i magen. Det kan vara:

 • Gasbildning
 • Diarré
 • Uppsvälld mage
 • Ont i magen

Laktosintolerans behandling

Det finns tester som kan visa om din kropp har anlag för att få minskad laktashalt i tunntarmen. Gentest är ett sådant och är ett slags blodprov. Testet visar inte om du är laktosintolerant eller om din kropp kan bryta ned mjölksocker eller inte. Det kan dock utesluta andra orsaker och används normalt i kombination med andra tester.

När du vet att du är laktosintolerant är det undvika laktosprodukter som gäller.

Laktosintolerans barn

Laktosintolerans är generellt något som utvecklas efter 7 års ålder. Det är ytterst sällsynt att barn under 7 år är laktosintoleranta. Har barnet problem med mjölkprodukter kan det dock istället röra sig om komjölksallergi. Kontakta din vårdcentral så att du får korrekt diagnos svart på vitt och en plan för behandling.

Allergi komjölk

Allergi mot komjölk brukar utvecklas när barnet slutar amma, men normalt försvinner besvären innan barnet börjar skolan. Vuxna kan ha komjölksallergi och behandlingen är att undvika komjölksprodukter, både ör barn och vuxna.

Allergiexperten

Ställ gärna frågor om allergier, intoleranser, korsallergier, magbesvär såsom IBS eller annat du undrar över.

  0 kommentarer

  Skicka en kommentar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  tretton − 2 =