Korsallergi

Korsallergi
Korsallergi innebär att du på grund av allergi mot ett visst ämne, även får allergiska reaktioner från andra likartade ämnen. Människor som har pollenallergi är till exempel ofta också allergiska mot stenfrukter, nötter och äpplen – och får dessutom förvärrade symptom av dessa allergener under pollensäsongen. Med andra kan det betyda att du inte har några problem att äta stenfrukter under vintern, men måste sluta äta det under pollensäsongen. Andra typer av korsallergi kan vara mot olika födoämnen.

Korsallergi symptom

Eftersom korsallergi är allergi mot flera olika saker kan symtomen variera ganska kraftigt. Klåda i hals och mun, kliande och irriterande ögon och nästäppa är alla vanliga symptom. Hur kraftiga besvären är beror på din känslighet, hur mycket av det allergiframkallande ämnet du kommer i kontakt med och vad det är för ämne du är allergisk mot. Det kan vara svårt att exakt precisera vilka ämnen du är allergisk mot, och under vilken säsong. Ett allergitest hemma kan vara ett bra första steg, men är du minsta osäker över din situation bör du besöka en vårdcentral. Har du andningsproblem eller andra astmasymtom bör du direkt besöka sjukhus.

Vanliga typer av korsallergi

Anledningen till att vissa allergener ”korsar” varandra är att de är besläktade med varandra. Den vanligaste formen av korsallergi är pollenallergi som ofta också innebär allergi mot stenfrukter (körsbärs, persika, plommon etc), äpple, päron, jordnötter och rotfrukter. Är du allergisk mot latex är det inte ovanligt att du även har problem med banan, avokado, tomat och skaldjur. Är du allergisk mot ägg kan du också vara allergisk mot hönsfjädrar och kycklingkött.

 
Allergisk mot:Korsreagerar med:
PollenStenfrukter (plommon, körsbär, aprikos, persika, nektarin, mandel), äpple, päron, nötter (valnötter, hasselnötter, paranötter), jordnötter, kiwi, selleri, rotfrukter (morot, potatisskal), jordgubbar
GräsJordnötter, sojabönor, ärtor, tomat, lök
GråboSelleri, persilja, morot, vitlök, paprika, fänkål, banan, melon, vissa örtkryddor, kamomill, solrosfrö, muskotnöt
HusdammskvalsterSnigel
LatexBanan, avokado, kastanj, nektarin, plommon, körsbär, jordnötter, skaldjur, tomat
HönsfjädrarÄgg, kycklingkött

Korsallergi behandling

Som med all typ av allergi och intolerans är det bästa sättet att lindra symptomen att helt enkelt undvika kontakt med ämnet som orsakar symtomen. I många fall är det lättare sagt än gjort, speciellt vid pollen som under vissa tider på året är i princip omöjligt att undvika. Lättare symptom som irriterande ögon, rinnande näsa och liknande, kan behandlas med receptfria läkemedel och mediciner. Tabletter, ögondroppar och nässpray är alla bra alternativ som bör testas innan man funderar på en annan typ av behandling. Normalt brukar man säga att om besvären inte lindrats efter två veckor, bör du uppsöka läkare.

Allergiexperten

Ställ gärna frågor om allergier, intoleranser, korsallergier, magbesvär såsom IBS eller annat du undrar över.

    0 kommentarer

    Skicka en kommentar

    E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *