0 Objekt
Beställningar innan kl 14 skickas samma dag.

Glutenintolerans

Glutenintolerans

Glutenintolerans innebär att kroppen inte har möjlighet bryta ned proteinet gluten. Det finns i råg, vete och korn. Det enzym som normalt används för att bryta ned ämnet, finns med andra ord inte i kroppen. Fenomenet kallas även celiaki eller veteintolerans. Ibland hör man begreppet glutenallergi, men intolerans och allergi är två skilda saker.

allergitest vete

För den som vill göra ett glutenintoleranstest, så brukar vi alltid rekommendera detta test.

Läs mer och beställ ditt test här

 

Glutenintolerans symptom

Om du inte behandlar celiaki kan du få följande symtom:

 • Illamående och kräkningar
 • Trötthet både fysiskt och psykiskt
 • Diarré eller andra besvär från mag-tarmkanalen
 • Blåsor i munnen eller på huden
 • Viktnedgång på grund av minskad aptit och/eller skador i tarmen
 • Glutenintolerans viktökning
 • Glutenintolerans utslag
 • Glutenintolerans eksem

Obehandlad glutenintolerans kan på sikt också leda till att det är svårare att bli gravid. Det är viktigt att få korrekt diagnos så att du inte utesluter gluten i onödan. Kontakta läkare innan du slutar äta gluten, eftersom de intoleranstester som görs inte fungerar om din kost inte innehåller gluten.

Glutenintolerans behandling

Enda verkliga behandlingen mot celiaki, veteintolerans och glutenintolerans är att helt utesluta gluten från dieten. Många av kroppens viktigaste näringsämnen finns i gluten, vilket kan göra det svårt att ändra kosten till en början. Med planering och eventuellt hjälp från en dietist kan är dock möjligt att få i sig A-vitamin, B-vitamin, K-vitamin, Zink och andra viktiga ämnen från annan föda.

Idag råder det ingen brist på glutenfria alternativ och på webben är det lätt att hitta inspiration och recept. Många utesluter idag gluten trots att kroppen inte är intolerant.

Glutenintolerans hos barn /ärftligt

Barn med glutenintolerans får ungefär samma symptom som vuxna. Symptomen i sig kan variera och ibland kan glutenintolerans misstas Irritable Bowel Syndrome (IBS).

Barn kan också få andra symtom, vilket gör det extra viktigt att en läkare får göra tester och sätta rätt diagnos. Om inte barn med glutenintolerans behandlas kan det leda till att barnet:

 • Stannar i växten
 • Får försenad pubertet

getTested

Ställ gärna frågor om allergier, intoleranser, korsallergier, magbesvär såsom IBS eller annat du undrar över. Du kan kontakta oss här, eller genom att skriva en kommentar nedan. Du kan se alla våra hälsotest på vår webbsida gettested.se eller klicka här.

  0 kommentarer

  Skicka en kommentar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Just nu allergitest till kampanjpris -30% off!

  X