Den kroniska sjukdomen IBS (Irritable Bowel Syndrome) kallas även irritabel tarm på svenska. Det innebär att tarmen inte fungerar som den ska. Både män och kvinnor kan få IBS när som helst i livet, men vanligast är det för kvinnor mellan 20 och 30 år. Psykisk stress och viss typ av mat kan i många fall förvärra symptomen. För att få diagnosen IBS krävs det att du ska ha haft besvär i minst 3 månader.
Letar du efter ett IBS-test? Vi är en av få aktörer som kan erbjuda detta och testet är mycket uppskattat.
IBS symptom
Symptomen för IBS kan i många fall likna de som uppstår vid glutenintolerans och laktosintolerans. IBS symtom kan dock bli så starka att den drabbade inte kan leva ett normalt och aktivt liv, och få nedsatt livskvalitet. De vanligaste symptomen är annars:
- Diarré
- Förstoppning
- Ont i magen
- Förändrad avföringsfrekvens (både mer och mindre)
- Förändrad form och konsistens på avföringen
- Slem i avföringen
IBS test
En anledning till att man satt en gräns på 3 månader för att man ska få diagnosen IBS, är att det inte går att se tydliga resultat för IBS genom tester som till exempel blodprov. IBS är att tarmen helt enkelt inte fungerar som den ska och man behöver titta djupare på vilka funktioner i tarmen det är som är ur balans. De flesta forskare är överens om att IBS förvärras genom psykisk stress. Det är inte helt fastställt vad som orsakar IBS, men antagligen beror det på ett antal olika faktorer. Om man upplever att man har IBS-liknande besvär är det därför att rekommendera att göra ett grundligt tarmtest så man kan se vilka obalanser som kan skapa besvären. Här hittar du ett IBS-test.
IBS behandling
I dagsläget finns det inget enskilt botemedel mot IBS. Det man kan göra är att lindra symptomen. Om man exempelvis har inflammationer bör man minska inflammationer, och om man har obalans i bakteriefloran så bör man jobba med det. Sådana saker obalanser kan man endast komma fram till genom att mäta tarmen. Ett sätt som används mot både diarré och förstoppning är att äta mer vattenlösliga fibrer. Vattenlösliga fibrer finns exempelvis i:
- Havregryn
- Bär
- Kikärter
- Fikon
- Grönsaker
- Frukt
Vattenlösliga fibrer gör att vattnet binder och ökar volymen på avföringen, vilket gör den mjukare och lättare för tarmen att hantera.
Antidepressiv medicin tillsammans med motion och fettsnål kost har i också visats ge goda resultat. Generellt är en hälsosam och balanserad kost och ett aktivt liv ett bra första steg mot att lindra besvären som IBS innebär.
0 kommentarer