0 Objekt
Beställningar innan kl 14 skickas samma dag.

IBS Test

IBS Test

Den kroniska sjukdomen IBS (Irritable Bowel Syndrome) kallas även irritabel tarm på svenska. Det innebär att tarmen inte fungerar som den ska. Både män och kvinnor kan få IBS när som helst i livet, men vanligast är det för kvinnor mellan 20 och 30 år. Psykisk stress och viss typ av mat kan i många fall förvärra symptomen. För att få diagnosen IBS krävs det att du ska ha haft besvär i minst 3 månader.

IBS test

Letar du efter ett IBS-test? Vi är en av få aktörer som kan erbjuda detta och testet är mycket uppskattat.

Läs mer och beställ ditt IBS-test här

IBS symptom

Symptomen för IBS kan i många fall likna de som uppstår vid glutenintolerans och laktosintolerans. IBS symtom kan dock bli så starka att den drabbade inte kan leva ett normalt och aktivt liv, och få nedsatt livskvalitet. De vanligaste symptomen är annars:

 • Diarré
 • Förstoppning
 • Ont i magen
 • Förändrad avföringsfrekvens (både mer och mindre)
 • Förändrad form och konsistens på avföringen
 • Slem i avföringen

IBS test

En anledning till att man satt en gräns på 3 månader för att man ska få diagnosen IBS, är att det inte går att se tydliga resultat för IBS genom tester som till exempel blodprov. IBS är att tarmen helt enkelt inte fungerar som den ska och man behöver titta djupare på vilka funktioner i tarmen det är som är ur balans. De flesta forskare är överens om att IBS förvärras genom psykisk stress. Det är inte helt fastställt vad som orsakar IBS, men antagligen beror det på ett antal olika faktorer. Om man upplever att man har IBS-liknande besvär är det därför att rekommendera att göra ett grundligt tarmtest så man kan se vilka obalanser som kan skapa besvären. Här hittar du ett IBS-test.

IBS behandling

I dagsläget finns det inget enskilt botemedel mot IBS. Det man kan göra är att lindra symptomen. Om man exempelvis har inflammationer bör man minska inflammationer, och om man har obalans i bakteriefloran så bör man jobba med det. Sådana saker obalanser kan man endast komma fram till genom att mäta tarmen. Ett sätt som används mot både diarré och förstoppning är att äta mer vattenlösliga fibrer. Vattenlösliga fibrer finns exempelvis i:

 • Havregryn
 • Bär
 • Kikärter
 • Fikon
 • Grönsaker
 • Frukt

Vattenlösliga fibrer gör att vattnet binder och ökar volymen på avföringen, vilket gör den mjukare och lättare för tarmen att hantera.

Antidepressiv medicin tillsammans med motion och fettsnål kost har i också visats ge goda resultat. Generellt är en hälsosam och balanserad kost och ett aktivt liv ett bra första steg mot att lindra besvären som IBS innebär.

getTested

Ställ gärna frågor om allergier, intoleranser, korsallergier, magbesvär såsom IBS eller annat du undrar över. Du kan kontakta oss här, eller genom att skriva en kommentar nedan. Du kan se alla våra hälsotest på vår webbsida gettested.se eller klicka här.

  0 kommentarer

  Skicka en kommentar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Just nu allergitest till kampanjpris -30% off!

  X