Histaminintolerans

Histaminintolerans
Histaminintolerans är ett relativt nytt begrepp som beskriver fenomenet där kroppen tar upp för mycket histamin från maten. Histamin är det ämne som försvarar kroppen mot främmande ämnen. Det utsöndras av kroppen vid alla allergiska reaktioner och är en viktig del av immunförsvaret.

Antihistamintabletter är vanligt vid allergiska reaktioner eftersom det hindrar histaminet från att utsöndras – därmed stoppas eller lindras de allergiska reaktionerna. Att vara intolerant mot histamin innebär att kroppen inte kan bryta ned den stora mängd histamin som kroppen tar upp av födan. Resultatet är större eller mindre allergiska reaktioner.

Histaminintolerans symptom

Histaminintolerans kan uttrycka sig på olika sätt. Här är några vanliga symtom:

  • Trötthet både psykiskt och fysiskt
  • Svullnad
  • Hjärtklappning
  • Eksem och rodnad i huden
  • Huvudvärk

Histaminintolerans behandling

Det bästa du kan göra om du lider av histaminintolerans är att äta mat som innehåller lägre halter av histamin. Följande födoämnen har höga halter av histamin och bör undvikas så gott det är möjligt:

  • Potatis
  • Tomater
  • Paprika
  • Sojabönor (och sojabaserade produkter som tofu och sojasås)
  • Chips
  • Fisk och skaldjur
  • Godis med konserveringsmedel
  • Alkohol

Generellt kan man säga att födoämnen som lagras länge i kroppen har högre halter av histamin.

Histaminintolerans i Sverige

Begreppet är som sagt relativt nytt i Sverige. I Storbritannien sägs det att ungefär 2% av befolkningen har kraftig histaminintolerans medan 10 % har lindrigare reaktioner på histamin. Det har inte gjorts några mätningar i Sverige och informationen om histaminintolerans är fortfarande sparsam.

Allergiexperten

Ställ gärna frågor om allergier, intoleranser, korsallergier, magbesvär såsom IBS eller annat du undrar över.

    0 kommentarer

    Skicka en kommentar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    elva − 10 =