0 Objekt
Beställningar innan kl 14 skickas samma dag.

Korsallergi

Korsallergi
Korsallergi innebär att du på grund av en allergi mot ett visst ämne, även får allergiska reaktioner från andra likartade ämnen. Människor som har pollenallergi är till exempel ofta också allergiska mot stenfrukter, nötter och äpplen – och får dessutom förvärrade symptom av dessa allergener under pollensäsongen. Med andra kan det betyda att du inte har några problem att äta stenfrukter under vintern, men måste sluta äta det under pollensäsongen. Andra typer av korsallergi kan vara mot olika födoämnen.

allergitest

Letar du efter ett allergitest som fångar upp korsallergier? Då har du kommit rätt. Vårt allergitest är heltäckande och mycket populärt.

Läs mer och beställ ditt test här

Korsallergi symptom

Eftersom korsallergi är allergi mot flera olika saker kan symtomen variera ganska kraftigt. Klåda i hals och mun, kliande och irriterande ögon och nästäppa är alla vanliga symptom. Hur kraftiga besvären är beror på din känslighet, hur mycket av det allergiframkallande ämnet du kommer i kontakt med och vad det är för ämne du är allergisk mot. Det kan vara svårt att exakt precisera vilka ämnen du är allergisk mot, och under vilken säsong. Ett allergitest hemma kan vara ett bra första steg, men är du minsta osäker över din situation bör du besöka en vårdcentral. Har du andningsproblem eller andra astmasymtom bör du direkt besöka sjukhus.

Vanliga typer av korsallergi (lista)

Anledningen till att vissa allergener ”korsar” varandra är att de är besläktade med varandra. Den vanligaste formen av korsallergi är pollenallergi som ofta också innebär allergi mot stenfrukter (körsbärs, persika, plommon etc), äpple, päron, jordnötter och rotfrukter. Är du allergisk mot latex är det inte ovanligt att du även har problem med banan, avokado, tomat och skaldjur. Är du allergisk mot ägg kan du också vara allergisk mot hönsfjädrar och kycklingkött. Men den vanligaste kombinationen är dock korsallergi björk och korsallergi gräs.

 
Allergisk mot: Korsreagerar med:
Pollen Stenfrukter (plommon, körsbär, aprikos, persika, nektarin, mandel), äpple, päron, nötter (valnötter, hasselnötter, paranötter), jordnötter, kiwi, selleri, rotfrukter (morot, potatisskal), jordgubbar
Gräs Jordnötter, sojabönor, ärtor, tomat, lök
Gråbo Selleri, persilja, morot, vitlök, paprika, fänkål, banan, melon, vissa örtkryddor, kamomill, solrosfrö, muskotnöt
Husdammskvalster Snigel
Latex Banan, avokado, kastanj, nektarin, plommon, körsbär, jordnötter, skaldjur, tomat
Hönsfjädrar Ägg, kycklingkött

De vanligaste formerna av korsallergi är; korsallergi björk, korsallergi gräs och korsallergi gråbo. Vi ser emellertid en ökning av korsallergi katt, korsallergi timotej och korsallergi mot ägg och nötter. Tyvärr är det vanligt med korsallergier och det finns inte många behandlingar att göra för att slippa detta för gott.

Korsallergi behandling / medicin

Som med all typ av allergi och intolerans är det bästa sättet att lindra symptomen att helt enkelt undvika kontakt med ämnet som orsakar symtomen. I många fall är det lättare sagt än gjort, speciellt vid pollen som under vissa tider på året är i princip omöjligt att undvika. Lättare symptom som irriterande ögon, rinnande näsa och liknande, kan behandlas med receptfria läkemedel och mediciner. Tabletter, ögondroppar och nässpray är alla bra alternativ som bör testas innan man funderar på en annan typ av behandling. Normalt brukar man säga att om besvären inte lindrats efter två veckor, bör du uppsöka läkare.

getTested

Ställ gärna frågor om allergier, intoleranser, korsallergier, magbesvär såsom IBS eller annat du undrar över. Du kan kontakta oss här, eller genom att skriva en kommentar nedan. Du kan se alla våra hälsotest på vår webbsida gettested.se eller klicka här.

    0 kommentarer

    Skicka en kommentar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Just nu allergitest till kampanjpris -30% off!

    X