0 Objekt
Beställningar innan kl 14 skickas samma dag.

Mat allergi

Mat allergi

Matallergi eller födoämnesallergi?

Matallergi eller födoämnesallergi är problematiskt att sammanfatta i en enda artikel eftersom det kan bero på så många olika typer av födoämnen. Allergin uttrycks också i nästan lika många olika symptom. De absolut vanligaste födoämnena som orsakar allergi i Sverige är mat som innehåller ägg och mjölk.

allergitest

Letar du efter ett matallergitest? Då har du kommit rätt. Vårt stora allergitest är mycket uppskattat.

Läs mer och beställ ditt test här

Mat allergi symtom (lista)

Eftersom matallergi kan komma i så många olika former är också symptomen väldigt varierande. Här är några av de vanligaste symptomen:

 • Kliande, irriterande, svullna och röda ögon
 • Magsmärtor och kräkningar
 • Eksem
 • Snuva och rinnande näsa
 • Klåda
 • Rodnad runt ögonen eller runt munnen
 • Diarré
 • Andningsproblem
 • Kräkningar
 • Hudutslag

Mat allergi kan också orsaka anafylaxi – allergisk chock – som i de svåraste fallen kan vara livshotande. Kraftig allergi mot mjölk, fisk, skaldjur och jordnötter kan orsaka anafylaxi.

Mat allergi test

Vanliga sätt att undersöka mat allergi är genom blodprov eller pricktest. Så kallad provokation kan också användas. Det innebär att en väldigt liten mängd av födoämnet äts och sedan ser man om allergiska besvär uppstår. Dosen kan ökas gradvis. Det är mycket viktigt att inte göra en s.k. provokation själv, utan det är läkare som ska utföra testet.

Resultatet från allergitestet kan visa om kroppen skapar allergiantikroppar eller om det endast rör sig om överkänslighet, vilket inte är lika allvarligt, men ändå kan kräva behandling.

Du kan även beställa vårt allergitest för mat här, man gör testet enkelt hemifrån.

Mat allergi barn / spädbarn

De vanligaste livsmedlen som orsakar allergi är som sagt ägg och mjölk. Vad som är viktigt att komma ihåg när det gäller barn är att barn ofta ”växer ur” allergin. Barn som var allergiska mot komjölksprodukter under spädbarnsåren kan normalt dricka mjölk igen från runt 3 år. Barn med äggallergi brukar slippa besvären vid 6 års ålder.

Tänk också på att detta är relativt unik för mjölk och ägg. Andra matallergier är mer sällsynt att man växer ifrån. Eftersom allergier kan växa bort är det viktigt att barn undersöks oftare och regelbundet.

Mat allergi medicin

Vuxna har lättare att hantera matallergi eftersom det i grunden handlar om att undvika ämnet eller ämnena som orsakar allergin. Det är större risk att barn råkar få i sig mat som de inte tål. I de fallen finns det allergimedicin i form av antihistaminer, adrenalin och ämnen som kortsiktigt utvidgar luftrören.

Mat allergi behandling / Vaccin

Att undvika födoämnen som orsakar allergiska reaktioner är det självklara svaret. Det är dock lättare sagt än gjort i många fall. Hjälp från en dietist kan vara nödvändig för att säkerställa att vissa typer av näringsämnen inte förloras. Det är framför allt viktigt när det gäller barn. De flesta näringsämnena går att få genom att inta andra typer av mat. Läkare kan till och med skriva ut vissa ersättningsprodukter för mjölk och vete om det är nödvändigt.

Det är också viktigt att inte utesluta viss typ av mat för att du misstänker att du eller ditt barn är allergiska. Att undvika födoämnen är en sista åtgärd som endast ska appliceras när det till hundra procent säkert är bevisat att det är just det födoämnet som är orsaken till besvären.

getTested

Ställ gärna frågor om allergier, intoleranser, korsallergier, magbesvär såsom IBS eller annat du undrar över. Du kan kontakta oss här, eller genom att skriva en kommentar nedan. Du kan se alla våra hälsotest på vår webbsida gettested.se eller klicka här.

  0 kommentarer

  Skicka en kommentar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Just nu allergitest till kampanjpris -30% off!

  X