0 Objekt
Beställningar innan kl 14 skickas samma dag.

Pollenallergi

Pollenallergi

Pollenallergi höst / vinter / vår och sommar

Det bästa rådet för att undvika allergiska besvär är att undvika det ämne som orsakar symptomen. Det fungerar när det kommer till pälsdjursallergi eller allergi mot viss typ av mat. Men att helt undvika pollen är i princip omöjligt, eftersom pollen sprids i luften under vårsäsongen. Det finns flera olika typer av pollen, och känsligheten bland allergiker kan variera. Astma- och allergiförbundet har en bra broschyr som beskriver de olika pollentyperna och under vilken tidsperiod som halterna brukar vara som högst i Sverige. Du hittar den här: Infoblad Pollensorter.

allergitest pollen

Letar du efter ett pollenallergitest? Då har du kommit rätt!!!! Vårt test för 12 olika sorters pollen hittar du här.

Läs mer och beställ ditt test här

30 % av Sveriges befolkning uppskattas ha någon form av pollenallergi och många lider av besvären helt i onödan. Om du gör ett allergitest hemma kan du svart på vitt få svar på om du är pollenallergiker. Därefter kan du prova med receptfria läkemedel (som i de flesta fall brukar vara tillräckligt), eller göra en allergianalys hos en läkare om symptomen inte försvinner.

Pollenallergi är vanligt förekommande oavsett årstid, beroende på när olika träd och växter blommar, och pollenallergi förekommer på höst, vinter, vår och sommar.

Pollenallergi symptom

Pollenallergi kan uttrycka sig på olika sätt och i olika grader. Många blir ”bara” lite snuviga medan andra kan känna trötthet och få astmatiska besvär.

De vanligaste allergisymptomen för pollen är:

 • Täppt näsa
 • Nysningar
 • Irritation i ögonen
 • Hosta och retningar i gom och/eller luftrör
 • Huvudvärk
 • Astma
 • Trötthet

Även barn kan ha pollenallergi och symptomen liknar de vuxna har.

Pollenallergi test

Idag behöver du inte besöka en läkare eller vårdcentral för att göra ett allergitest. Det är enkelt och smidigt att göra hemifrån med ett allergitestkit. Testet visar inte bara om du är allergisk mot pollen, utan även till exempel kattallergi och gräsallergi. Klicka här för att komma till vårt egna pollenallergitest.

Pollenallergi behandling

Om vi bortser från medicin och det uppenbara tipset att undvika pollen så gott det går, så finns det några saker du kan göra och tänka på för att lindra dina pollenallergi symptom.

 • Håll ditt hem rent och städat – framför allt sovrummet.
 • Använd pollenprognoser från de mätstationer som finns utspridda i Sverige.
 • Morgon och kväll har generellt lägre halter av pollen än mitt på dagen.
 • Träna inomhus och tänk på att du kanske orkar mindre under pollensäsongen.
 • Borsta av din hund eller katt om djuret varit ute under längre period. Även om du inte har hund- eller kattallergi så kan pollen fastna på pälsen.

Pollenallergi medicin / vaccin

Det finns flera sätt att behandla pollenallergi. Man kan dela upp det i tre olika av läkemedel:

 • Tabletter
 • Nässpray
 • Ögondroppar

Tabletter med antihistaminer är det vanligaste sättet att behandla pollenallergi. Det hjälper kroppen att lindra symptom som klåda och snuva. Det är dock inte särskilt effektivt mot nästäppa – då rekommenderas istället nässpray.

Kortisontabletter brukar användas när antihistaminer inte är tillräckligt. Pollenallergi hos barn ska inte behandlas med kortisontabletter, utom i specifika fall där läkare ordinerat det. Kortison kan också tas som nässpray och spruta.

Kromoner är en annan typ av tabletter som har mer långvarig verkan på pollenallergi, och som även brukar tas i förebyggande syfte. Vet du på förhand att du kommer få besvär kan det med andra ord vara ett bra alternativ till antihistaminer.

När det gäller nässpray så tänk på att använda en nässpray som specifikt riktar sig till allergiska besvär. Vanlig nässpray som exempelvis Nezeril hjälper inte, och kan till och med förvärra symptomen.

Pollen medicin gravid

Det är i de flesta fall ofarligt att ta allergitabletter under graviditet, men det är viktigt att du väljer rätt typ. Kromoner är i många fall också okej för barn. Rådgör med läkare, apotekspersonal eller barnmorska om du är osäker. Antihistamintabletter med loratadin eller cetirizin rekommenderas under graviditet. Loratadin fungerar även bra vid amning.

Pollenallergi barn

Pollenallergi tar generellt några år att utvecklas, vilket betyder att det är sällsynt under barnets första år. De flesta receptfria mediciner mot pollenallergi kan brukas av barn, och många går att köpa i flytande form. Ofta står det specificerat på förpackningen. Kontrollera med apotekspersonal om du är osäker på vilken medicin ditt barn ska ta.

 

getTested

Ställ gärna frågor om allergier, intoleranser, korsallergier, magbesvär såsom IBS eller annat du undrar över. Du kan kontakta oss här, eller genom att skriva en kommentar nedan. Du kan se alla våra hälsotest på vår webbsida gettested.se eller klicka här.

  0 kommentarer

  Skicka en kommentar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Just nu allergitest till kampanjpris -30% off!

  X