0 Objekt
Beställningar innan kl 14 skickas samma dag.

Vad är allergi?

Vad är allergi?

Allergiska besvär har dokumenterats ända sedan antikens Grekland, men begreppet myntades inte förrän början på 1900-talet. Uppskattningsvis är runt 30 % av alla svenskar idag mer eller mindre allergiska mot något ämne. Här kan du läsa allt om vad allergi är, hur symptomen ser ut och hur du bäst behandlar allergi.

Vad är allergi?

Först och främst bör man särskilja mellan allergi och överkänslighet:

 • Att vara allergisk innebär att kroppens immunförsvar inte kan hantera vissa ämnen (allergener) som normalt inte är skadliga för människor.
 • Överkänslighet beror inte på immunförsvaret, utan andra orsaker. Laktosintolerans, till exempel, handlar om att kroppen saknar ett enzym.

allergitest

Letar du efter ett allergitest? Då har du kommit rätt! Vårt test för allergitest.

Läs mer och beställ ditt test här

I båda fallen reagerar kroppens försvarsmekanism på ett onormalt sätt. En vanlig typ av allergi är mot mat. Ägg, mjölk, skaldjur, jordnötter, soja och fisk är några av de födoämnen som kan ge allergiska reaktioner. Andra allergier kan vara mot insekter, pälsdjur, pollen och vissa typer av läkemedel. Framför allt pollenallergi och pälsallergi är vanligt förekommande bland svenskar. Kroppens försvarsreaktioner Allergiska reaktioner uppstår när kroppen bildar antikroppar för att bekämpa ett ämne som anses skadligt, trots att det egentligen inte är det. Förenklat kan man säga att kroppen misstolkar ett ämne som ett hot, vilket skapar obalans i immunförsvaret. Vid till exempel hund- och kattallergi startar en inflammatorisk reaktion för att motverka detta ”hot”. De ämnen som kroppen anser vara hotfulla finns i pälsen, men också i djurets urin, talgkörtlar och saliv. Det finns ett starkt samband mellan pälsdjursallergi och astma. Försvarsreaktionerna för pälsallergi, pollenallergi (både träd- och gräsallergi) och andra allergier kan utvecklas när som helst i livet, men generellt minskar besvären ju äldre man blir.

Symptom vid allergi

Allergisymtom kan komma i olika former. Pollenallergi, hundallergi och kattallergi uttrycks ofta i så kallad hösnuva, vilket bland annat kan leda till:

 • Rinnande eller täppt näsa
 • Nysningar och överkänslighet i näsan
 • Irritation i ögonen
 • Hosta och andningssvårigheter
 • Eksem
 • Trötthet och svårighet att koncentrera sig

Det är inte ovanligt att man misstolkar pollenallergi som en långvarig förkylning. Håller förkylningen i sig i flera veckor kan det vara ett tecken på allergi. När det kommer till matallergi kan samma symptom uppstå, men även andra som diarré, magsmärtor, illamående och kräkningar. I de mest extrema fallen kan allergi leda till allergisk chock där tunga och munhåla sväller upp till en sådan grad att det inte går att andas. Det är ovanligt, men existerar.

Allergi orsak

Vad som i grunden orsakar allergi är än idag inte fastställt. Vad man vet är att allergi handlar om en obalans i immunförsvaret. Det är alltså inte så att ägg, katthår eller pollen är farliga ämnen, utan att kroppen i vissa fall kan reagera som om de vore det. Forskning visar dock tydliga tecken på att det är ärftligt. Det är större risk att barn får allergi om föräldrar också är allergiska. Bli av med allergi Som sagt brukar allergiska reaktioner mildras, eller till och med försvinna helt, med åren. Men det finns samtidigt både behandlingar och åtgärder du kan göra själv för att minska symptomen när du känner att besvären påverkar ditt liv lite för mycket. En bra kost och aktivt liv är inte en kur mot allt, men det skapar bästa möjliga förutsättningar att hålla immunförsvaret och kroppen överlag i balans. Våra kroppar har inte hunnit anpassas till dagens moderna kost, vilket kan påverka tarmfloran och öka vår känslighet. Att leva ett hälsosamt liv ska med andra ord aldrig underskattas, men ibland kan det behövas speciell behandling. Om allergi påverkar dig till sådan grad att du inte kan hantera vardagen och arbetet, bör du söka hjälp för besvären.

Allergi behandling

Den enklaste lösningen när du vet vilket ämne du är allergisk mot, är så klart att undvika ämnet. Men det är till exempel svårt att helt undvika pollen under våren. Som tur är går de flesta allergier idag att behandla mycket effektivt. Det finns flera receptfria läkemedel som lindrar allergiska besvär, och i de flesta fall är det tillräckligt. Det kan vara ögondroppar, nässpray eller tabletter. Det kan först vara bra att göra ett allergitest hemma eller på en vårdcentral, så att du får svart på vitt vad du är allergisk mot. Att gissa skapar bara oro och stress, och kan leda till att du behandlar helt i onödan, eller på helt fel sätt. Om receptfria läkemedel inte hjälper mot din allergi, bör du boka läkartid för att få hjälp. Vilken behandling du sedan får, beror på vilken typ av allergi du har, hur ofta du kommer i kontakt med allergenen och hur hög din känslighet är.

Medicin för allergi

När du vet vilken typ av allergi du har, finns det olika typer av mediciner som kan lindra dina allergiska besvär. Nässpray, ögondroppar, luftrenare och allergitabletter kan alla vara ett alternativ.

getTested

Ställ gärna frågor om allergier, intoleranser, korsallergier, magbesvär såsom IBS eller annat du undrar över. Du kan kontakta oss här, eller genom att skriva en kommentar nedan. Du kan se alla våra hälsotest på vår webbsida gettested.se eller klicka här.

  0 kommentarer

  Skicka en kommentar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Just nu allergitest till kampanjpris -30% off!

  X