0 Objekt
Beställningar innan kl 14 skickas samma dag.

Vi testar både allergier och intoleranser

Du kan testa både allergena ämnen och födoämnesöverkänslighet hos oss beroende på vad du är intresserad av. Vi kan i princip testa alla allergener separat, men då vi vet att många ämnen korsreagerar, så rekommenderar vi alltid att man gör ett komplett allergitest samt kombinerar detta med ett intoleranstest för att få ut så mycket som möjligt av testsvaren.

Testar 38 allergener

Vårt Kompletta allergitest, testar de 38 mest förekommande allergenerna. De är noga utvalda då vi av erfarenhet vet att dessa är mest förekommande i Sverige, och omfattar 95% av alla allergier inklusive korsallergier som vi svenskar normalt har (se lista).

Vi testar t.ex. för vete, jordnötter, komjölk, husdjur (t.ex. katt, hund), kärnfrukter (äpple, jordgubbe) och de vanligaste pollen såsom gräs, björk osv.

Låter det rätt för dig? Beställ enkelt här.

Vill du ha ett utökat test?

Vårt matintoleranstest, testar för en så kallad fördröjd allergisk reaktion som mäter IgG hos 40 olika ämnen som är vanliga i Skandinavien (se lista) utöver de 38 allergenerna.

Matintolerans innebär att dina besvär kan visa sig allt ifrån några timmar efter intag av födoämnet till några dagar efteråt och är inte samma som en allergi, men symptomen liknar varandra.

När du kombinerar allergitestet med matintoleranstestet analyserar vi det i samma blodprov så inget extra blod behövs!

Vi rekommenderar alltid att man gör båda samtidigt. Beställ enkelt här.

 

Vanliga frågor och svar nedan

Vilka symptom är vanliga vid allergi?

Allergi kan ta sig olika uttryck. Nedan listar vi de vanligaste symptomen:

 • Eksem
 • Rodnad
 • Diarré
 • Ont i magen
 • Förstoppning
 • Klåda
 • Nästäppa
 • Astma
 • Kliande ögon
 • Rinnande ögon
 • Trötthet
Vad är det som testas?
Att vara allergisk innebär att kroppens immunförsvar reagerar mot ett visst ämne. Reaktionen kan se olika ut och allergin kan utvecklas både vid ung ålder och senare i livet. Genom ett allergitest kan du ta reda på vad du är allergisk mot.

Med ett blodprov kan du se förekomst och halt av IgE-antikroppar. Testet mäter mängden allergiantikroppar i blodet och är kvantitativt. Du utsätts inte för några allergener under testningen.

För en klinisk allergidiagnos krävs det att en läkare bedömer den samlade bilden: din sjukdomshistoria, resultatet på allergitest samt förekomst av kliniska symtom vid exponering för det man är allergisk mot.

Behöver jag ha intagit/exponerats för det testade ämnet?

Vare sig du gör allergi eller matintoleranstestet, bör du ha exponerats eller intagit ämnet som du testar inom de senaste tre månaderna. Om du undvikit ämnet en längre tid finns det risk att det inte kommer visa något utslag på testet.

Vad är korsallergi?

De som har andra allergier, till exempel pollenallergi, kan också reagera på frukter, grönsaker och nötter. Hen har då i första hand blivit allergisk mot pollen och sedan även fått besvär av livsmedlen. Det kallas korsreaktion och beror på att vissa ämnen i livsmedlet liknar björkpollen som du är allergisk mot. Korsreaktioner är oftast inte lika allvarliga som äkta allergier. Läs mer om korsallergi här.

Skillnad på allergi och överkänslighet

Allergi och överkänslighet är inte samma sak. Överkänslighet mot olika livsmedel kan ge liknande besvär som allergi, men det är inte immunförsvaret som reagerar. Överkänslighet kan ge besvär från huden och från magen och tarmen. Ett exempel på överkänslighet är laktosintolerans, som innebär att tarmens enzymer inte kan bryta ner mjölksocker. Sockret blir då kvar i tarmarna och orsakar diarré. Ett annat exempel är att du kan reagera på ämnen som finns i tomater eller röda bär. Det beror på att livsmedlet innehåller ämnen som kan reta huden, magen och tarmen och orsaka eller förvärra eksem och andra hudbesvär.

Överkänslighet kan bero på många olika saker och ibland är orsaken oklar. Ofta kommer symptomen vid överkänslighet med en viss eller längre fördröjning till skillnad mot allergi då symptomen brukar uppträda direkt.

Läs mer om intolerans, allergi och födoämnesallergi här.

Om jag får utslag på testet, betyder det att jag är allergisk?

Ett allergitest kan ge utslag trots att individen inte upplever några besvär. Dvs, enbart ett förhöjt IgE räcker inte för att sätta diagnosen allergi. 

Det kan hända att personen som testas endast är överkänsligt mot ett livsmedel och då visar inte proverna det.

En slutlig allergidiagnos skall baseras på din sjukdomshistoria, dina symtom samt ett allergitest. Man kan även ha symtom utan att detta visas i ett kliniskt test och det omvända: att testet visar överkänslighet utan kliniska symtom. 

Vad gör jag med resultatet?

Uteslut det livsmedel som orsakat den allergiska reaktionen.

Alla behöver varierad och näringsrik mat för att växa och må bra. Därför ska ingen sluta att äta ett livsmedel för säkerhets skull, utan bara om det verkligen behövs.

Vart görs testerna, är de tillförlitliga?

Vi arbetar med ett tyskt ackrediterat och certifierat laboratorium med lång erfarenhet  och som är betrodda och använda av läkare över hela Europa. Vårt samarbetslabb är certifierat i enlighet med EN ISO 13485 och ISO 9001.

Allergitest Matintoleranstest
Björk (pollen) Lax
Hasselnöt (pollen) Torsk
Oliv (pollen) Sill
Cypress (pollen) Räka
Ask (pollen) Blåmussla
Timothy gräs (pollen) Fläsk
Råg (pollen) Nötkött
Bermuda gräs (pollen) Kyckling
Bahia gräs (pollen) Vete
Malörtsambrosia (pollen) Råg
Gråbo (pollen) Havre
Svartkämpar (pollen) Majs
Katt Ris
Häst Bovete
Hund Amarant
Dammkvalster Morot
Kackerlacka Selleri
Mögel Kål
Äggvita Vitlök
Komjölk Lök
Torsk Gröna ärtor
Lax Gröna bönor
Krabba Soja
Räka Jordnöt
Kött (fläsk, nötkött, kyckling, lamm) Tomat
Vete Gurka
Ris Potatis
Soja Senap
Potatis Äggvita
Jordnöt Äggula
Hasselnöt Mjölk
Mandel Getmjölk
Tomat Fårmjölk
Morot Apelsin
Apelsin Banan
Jordgubbe Äpple
Äpple Kiwi
Persika Hasselnöt
  Valnöt
  Mandel
 • Just nu allergitest

  Komplett allergitest

  999.00 kr
 • Just nu Allergi Matintolerans Test

  Allergitest + Matintoleranstest

  1599.00 kr

Just nu allergitest till kampanjpris -30% off!

X