0 Objekt
Beställningar innan kl 14 skickas samma dag.

Medicin för allergi

Medicin för allergi

Allergimedicin som fungerar

Allergi är något som är möjligt att behandla, både vid kortvariga, lindriga besvär och vid mer kraftiga besvär under en lång period. Receptfria läkemedel räcker för de flesta, men kan ibland behöva kompletteras med receptbelagd medicin.

Receptfritt

För de flesta allergiker är receptfria läkemedel tillräckligt för att lindra symptomen. Det viktiga att komma ihåg, är att du måste vara säker på vad exakt du är allergisk mot, och i hur stor omfattning. Ett allergitest hemma eller hos en läkare ger dig ett klart besked på detta.

Pollenallergi kan till exempel behandlas på olika sätt utifrån ett antal olika faktorer, framför allt om besvären är kraftiga eller lindriga, och under hur lång period som symptomen visar sig. Gäller det allergi hos barn är det viktigt att välja medicin som är anpassat till barnets ålder.

Allergitabletter

Den vanligaste typen av allergitabletter är så kallade antihistamintabletter. De utgör grunden i princip all behandling av exempelvis pollenallergi, men även vid pälsdjursallergi. Fördelen med tabletter är att de snabbt lindrar de vanligaste besvären som nysningar, rinnande näsa och irriterande ögon.

Antihistamin fungerar på så sätt att de blockerar effekterna av ämnet histamin. Histamin är ett ämne som stimulerar slemproducerande körtlar och hjälper blodvätska att tränga ut ur blodkärlen. Med andra ord är det histamin som gör att näsan börjar rinna och att klåda uppstår i näsa och ögon. Antihistamintabletter minimerar effekterna av histamin.

Om du föredrar att ta tabletten på kvällen så finns det tabletter som orsakar trötthet. Det finns också tabletter som inte påverkar tröttheten över huvud taget. Det är upp till dig om vad som passar bäst.

Kom ihåg att du inte ska känna dig nöjd förrän allergisymtomen är helt borta. Känner du att besvären kvarstår, trots behandling med allergitabletter, så kan du få göra en allergiutredning. Då tas ett beslut om du till exempel behöver komplettera behandlingen med nässpray eller ögondroppar.

Ögondroppar

Om du känner irritation i ögonen på grund av din allergi så brukar ögondroppar vara den mest effektiva behandlingen. Notera att ögondroppar endast lindrar besvär i ögonen, vilket brukar betyda att det används i kombination med tabletter eller nässpray.

Irritation i ögonen kan uttryckas på olika sätt, och olika sprayer lindrar olika symtom. Om det kliar och ögonen blir röda, kräver det en typ av nässpray medan klåda kräver en annan. Är du osäker så tveka aldrig att fråga apotekspersonal eller din vårdcentral.

Precis som i tabletter så är det vanligaste ämnet i ögondroppar antihistamin. Det har samma effekter som i tablettform, förutom att det endast påverkar ögonen. Det andra ämnet är kromoner som har i princip samma effekt, men används vid längre besvär, till exempel under en hel säsong. Vid korta besvär och mer direkt lindring är det antihistamin som gäller.

Fungerar allergimedicin för gravida?

Om du endast använder receptfria läkemedel så är det nästan alltid okej att fortsätta med medicinerna under graviditeten. Det är så klart bäst att vara extra noggrann med att inte ta något läkemedel i onödan när du är gravid. För att vara på den säkra sidan bör du konsultera med apotekspersonal, läkare eller barnmorska.

Lista på allergimedicin

 

getTested

Ställ gärna frågor om allergier, intoleranser, korsallergier, magbesvär såsom IBS eller annat du undrar över. Du kan kontakta oss här, eller genom att skriva en kommentar nedan. Du kan se alla våra hälsotest på vår webbsida gettested.se eller klicka här.

    0 kommentarer

    Skicka en kommentar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Just nu allergitest till kampanjpris -30% off!

    X