0 Objekt
Beställningar innan kl 14 skickas samma dag.

Allergitest hemma

Allergitest hemma

Olika testmöjligheter för att bestämma en allergi

Idag finns det flera olika sätt att ta reda på om du har pollenallergi, hund- och kattallergi eller allergi mot födoämnen. Förr i tiden var du tvungen att besöka en vårdcentral, men idag är det enkelt att göra ett allergitest hemifrån. Här är vanliga sätt att utföra ett allergitest.

 1. Allergitest läkare
 2. Allergitest blodprov
 3. Pricktest allergi
 4. Lapptest och födoämnesprovokation

Allergitest läkare

Att gå till en läkare för att göra allergitest är så klart aldrig fel. Men det kan vara tidskrävande och onödigt. Ett läkarbesök behövs egentligen bara om du känner dig osäker, eller om du känner att receptfria läkemedel mot pollenallergi, till exempel, inte hjälper tillräckligt för att dämpa allergibesvären.

På en vårdcentral kan du då få genomgå en allergiutredning med flera olika tester. Du kommer få göra blodprov, pricktest, lapptest och födoämnesprovokation och gå igenom eventuella andra sjukdomar du har.

Allergitest blodprov

Om du känner att du har allergiska besvär men inte vet vad som orsakar det så är ett screeningtest via blodprov det första steget. Då ser du om du är överkänslig mot vanliga födoämnen, pollen eller pälsdjur. Därefter kan man utesluta vissa allergier och göra mer specifika tester för att få fram vad exakt det är som orsakar de allergiska besvären.

allergitest

Letar du efter ett allergitest? Då har du kommit rätt. Vårt populära allergitest testar för 40 olika ämnen.

Läs mer och beställ ditt test här

Allergitest blodprov resultat

Det är vanligt att en allergiutredning börjar med ett blodprov och det är också enkelt att göra hemifrån med vårt allergitest. När en allergisk reaktion uppstår så bildar kroppen antikroppar. Dessa antikroppar går sedan att analysera genom ett blodprov på ett laboratorium. Det är dock värt att notera att ett blodprov inte räcker för att sätta en diagnos, utan ett allergitest blodprov visar bara halten av antikroppar, där en hög halt brukar innebära allergi. Pricktest och blodprov används ofta i kombination för att säkerställa resultatet.

Pricktest allergi

Ett pricktest har fördelen att det går snabbt att ta fram resultat. Oftast räcker det med 15 minuter. Testet går till så att några vanliga allergen droppas på armens undersida med en överliggande lapp som markerar vilken typ av allergen det är som droppas var.

Pricktest allergi resultat

Om huden blir röd och irriterad på en punkt är det ett tecken på att du är överkänslig mot allergenet. Du kan sedan köpa receptfria läkemedel eller diskutera med din läkare eller vårdcentral om olika typer av behandlingsalternativ.

Lapptest och födoämnesprovokation

Lapptest görs om du misstänks ha kallad kontaktallergi vars symptom är eksem. Precis som vid pricktest appliceras allergen på din kropp, men i detta fall vanligtvis på ryggen. Allergenet sitter sedan kvar under två dagar och analyseras på laboratorium efteråt.

Födoämnesprovokation börjar med att du slutar äta en eller flera typer av mat för att kunna utesluta om det är födoämnet som orsakar allergisk reaktion. För att säkerställa att du sedan är allergisk tar du små doser av födoämnet för att se om besvären återkommer.

getTested

Ställ gärna frågor om allergier, intoleranser, korsallergier, magbesvär såsom IBS eller annat du undrar över. Du kan kontakta oss här, eller genom att skriva en kommentar nedan. Du kan se alla våra hälsotest på vår webbsida gettested.se eller klicka här.

  0 kommentarer

  Skicka en kommentar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Just nu allergitest till kampanjpris -30% off!

  X