0 Objekt
Beställningar innan kl 14 skickas samma dag.

Husdjursallergi

Husdjursallergi

Husdjursallergi är immunförsvarets reaktion

Allergi mot pälsdjur innebär att kroppens immunförsvar reagerar på vissa djurs proteiner. Proteinerna kan till exempel finnas i djurets:

 • Saliv
 • Urin
 • Päls
 • Talgkörtlar

Vanligaste typen av husdjursallergi är mot hundar och katter, men även andra djur som marsvin och kaniner kan ge allergiska reaktioner.

Allergitest Pälsdjur

Letar du efter ett husdjursallergitest? Då har du kommit rätt. Vårt test för pälsdjur är väldigt populärt.

Läs mer och beställ ditt test här

Husdjursallergi symptom

Graden av besvär kan variera från person till person och liknar de som uppstår vid pollenallergi:

 • Irriterande och röda ögon
 • Nysningar
 • Nästäppa och/eller rinnande nästa

Hudsjursallergi och dess allergiska reaktioner behöver inte bara uppstå vid kontakt med djur. De kan också uppstå indirekt genom kontakt med en annan människa som varit i kontakt med djur.

Husdjursallergi test (katt och hund)

Blodprov, pricktest och lungfunktionstest är alla alternativ för att testa om du har allergi mot husdjur. Fördelen med pricktest är att du får snabbt svar, oftast inom några minuter. Dock är resultatet inte lika detaljerat som vid till exempel blodprov hos en vårdcentral.

Husdjursallergi barn / bebis

Husdjursallergi och allergi mot pälsdjur är vanligt hos barn. De allergiska reaktionerna kan dock lindras eller helt försvinna med åren. Behandlingen är annars densamma som hos vuxna och bör behandlas på likartade sätt. Var noga med att eventuell medicin är okej att ge till barn om du köper receptfritt.

Husdjursallergi medicin / vaccin

Receptfri antihistaminmedicin finns på apoteket och kan hjälpa mot lindriga besvär som irriterande ögon och rinnande näsa. Ögondroppar kan också vara ett alternativ, men tänk på att många ögondroppar kan missfärga kontaktlinser om du använder sådana. Använd ögondroppar utan konserveringsmedel om det är ett problem.

Som vanligt gäller att om inte besvären lindras med receptfria läkemedel bör du uppsöka läkare. Tala också med läkare om du inte är säker på att det är husdjursallergi som orsakar besvären.

Husdjursallergi behandling

Att undvika pälsdjur är bästa sättet att förhindra allergiska besvär. Nya studier visar tecken på att barn som växer upp med pälsdjur har lägre risk att utveckla husdjursallergi. Dock är studierna i sin linda och det finns även vissa studier som visar på motsatsen.

getTested

Ställ gärna frågor om allergier, intoleranser, korsallergier, magbesvär såsom IBS eller annat du undrar över. Du kan kontakta oss här, eller genom att skriva en kommentar nedan. Du kan se alla våra hälsotest på vår webbsida gettested.se eller klicka här.

  0 kommentarer

  Skicka en kommentar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Just nu allergitest till kampanjpris -30% off!

  X