0 Objekt
Beställningar innan kl 14 skickas samma dag.

Intolerans, allergi och födoämnesintolerans

Intolerans, allergi och födoämnesintolerans

Ibland används begreppen allergi och intolerans som synonymer. Att vara allergisk och intolerant är dock två olika saker. Symptom och behandling kan i många fall vara likartade, men det är viktigt att skilja på termerna.

Skillnaden mellan allergi och intolerans

Den primära skillnaden mellan begreppen allergi och intolerans är på vilket sätt kroppen reagerar mot ett visst ämne. Vid allergi så skapar kroppen antikroppar mot ett ämne som anses vara farligt – trots att ämnet nästan aldrig är det. Det är en slags missbedömning eller överreaktion från din kropp. Är du istället intolerant så saknar kroppen det enzym som krävs för att bryta ned ett ämne. Vid laktosintolerans saknar kroppen till exempel ämnet laktas som behövs för att bryta ned mjölksocker. Hur du din kropp reagerar på ett ämne, kan i många fall varken vara allergi eller intolerans – det kan vara något helt annat som är orsaken. Därför är det viktigt att göra ett allergitest hemma eller besöka en vårdcentral om du är det minsta tveksam.

Allergitest Matintoleranstest
Letar du efter ett allergitest eller matintoleranstest? Då har du kommit rätt. Vårt kombinerade test för allergi och matintolerans kan du läsa mer om och beställa här.

Läs mer och beställ ditt test här

Födoämnesintolerans

Den vanligaste formen av intolerans är födoämnesintolerans. Det innebär att din kropp är extra känslig mot en typ av mat, eller ett födoämne. Kroppen kan inte bryta ned födoämnen på ett korrekt sätt, vilken kan orsaka följande symtom:

 • Värk i muskler och leder
 • Illamående
 • Nästäppa eller rinnande näsa
 • Klåda
 • Sömnproblem
 • Huvudvärk
 • Diarré eller förstoppning

Det finns fler symtom och varierar beroende på födoämnet och hur hög din känslighet är. Notera att det även finns något som heter födoämnesallergi. Skillnaden mellan födoämnesallergi och födoämnesintolerans är att allergin är immunologisk. Det innebär som beskrivits här ovan att kroppens immunförsvar reagerar på ett ämne trots att det är ofarligt.

Behandling av intolerans och allergi

Vi nämnde tidigare laktosintolerans och att det beror på att kroppen saknar laktas som krävs för att bryta ned mjölksocker. En vanlig behandling mot laktosintolerans är därför att helt enkelt ta ämnet laktas som tabletter eller droppar. Det brukar vara ett alternativ när du är i en situation där det är svårt att undvika laktos eller veta om maten innehåller laktos. Det är till exempel ett bra alternativ om du ska resa utomlands. Annars är det bästa du kan göra, att helt undvika ämnet så gott det går.

Behandling av allergi varierar. I de flesta fall, där symptomen rör sig om täppt näsa eller irriterande ögon, så behandlas symptomen. Det kan vara tabletter, ögondroppar, nässpray och liknande. Vid kraftigare problem bör du uppsöka läkare.

getTested

Ställ gärna frågor om allergier, intoleranser, korsallergier, magbesvär såsom IBS eller annat du undrar över. Du kan kontakta oss här, eller genom att skriva en kommentar nedan. Du kan se alla våra hälsotest på vår webbsida gettested.se eller klicka här.

  0 kommentarer

  Skicka en kommentar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Just nu allergitest till kampanjpris -30% off!

  X